Naarmate de populariteit van tuinstoelen en -tafels toenam, werden er meer sierlijke meubels geproduceerd. Hoe sierlijker het ontwerp van het meubelstuk, hoe duurder het item zou zijn. De sierlijke ontwerpen kwamen meestal in drie delen. Het hoofd, de nek en het lichaam van het stuk waren meestal gemaakt van hout en de steunarmen van het meubilair waren gemaakt van riet. Een andere veel voorkomende vorm van sierlijke tuinmeubelen was die van rieten meubelen. Rieten meubels worden al sinds de Romeinse tijd gebruikt en waren populair onder de oude Grieken en Egyptenaren. Het werd zowel in privé- als in openbare tuinen gebruikt.

De eerste stukken rieten meubelen waren gemaakt van rieten materiaal. Rieten materiaal kan worden gemaakt van rotan, suikerriet of zelfs bamboe. Riet was geweven in stof of stof. De stof werd vanwege het lichte gewicht gebruikt voor tuinmeubelen en was daardoor gemakkelijker te verplaatsen. Bovendien maakte het het voor een persoon veel gemakkelijker om het meubilair schoon te maken vanwege de waterafstotendheid ervan. Rieten meubels werden veel gebruikt in de patio, tuinen en de patio. Een goed voorbeeld van rieten meubelen is de parasol die overal ter wereld op terrassen te zien is.

Meubels van smeedijzer en ander metaal worden ook gebruikt als onderdeel van het tuinmeubilair. Dit komt omdat metaal duurzaam is en een leven lang meegaat.

.